Gezond(er) leven heeft een goede uitwerking op ons als mens. Het is belangrijk voor lichaam en geest en zorgt dat ons afweersysteem beter en meer geactiveerd wordt. Gezond leven heeft met meer dan alleen de juiste keuzes op voedingsgebied te maken. Elke dag bewegen, ruimte maken om te ontspannen, sociale contacten onderhouden en tijd nemen voor jezelf is essentieel. Nu heeft de Corona crisis hierin voor onrust gezorgd. Ineens is niets meer zo vanzelfsprekend, zijn zekerheden weggevallen, werk, sport en hobby’s kunnen misschien niet meer of moeten op een andere manier ingevuld worden, onderhouden wij onze sociale contacten anders dan wij gewend waren en maken wij ons allemaal zorgen over de toekomst. Dat nodigt misschien uit om niet zoveel te ondernemen, thuis op de bank te gaan zitten en jezelf verwennen met een leuke film, iets lekkers erbij, misschien een extra sigaretje en minder sporten, laat naar bed gaan en laat opstaan. Dat is fijn voor even en op de lange termijn zorgt dit voor ernstige gezondheidsrisico’s.
Juist nu is het belangrijk om een (dag)ritme te vinden waar je jezelf goed bij voelt. En daar hoort een gezonde leefstijl bij. Er zijn een hoop mogelijkheden om gezonder, fitter, energieker en meer ontspannen te leven.
Hier onze tips voor een ritme waarin de “Ouderwetse regels van Regelmaat, Reinheid, Rust en Recreatie” weer in terug te vinden zijn:
Bewegen
- Neem elke dag minimaal 30 minuten de tijd om te bewegen, liefst in de buitenlucht ((hard)lopen/wandelen/fietsen/fitness/dansen enz). Bewegen is gezond, verlaagt stress, zorgt voor ontspanning en houdt de spiermassa op peil. Alleen maar winst!
Voeding
- Eet gezond en gevarieerd, elke dag 2 stuks fruit en minimaal 200 gram groente. Eet weinig verzadigd vet en suiker. Drink voldoende (water) en wees matig met alcohol. En zo af en toe even iets lekkers nemen voelt dan als een echte traktatie.
Alcohol, roken en drugs
- Let op het gebruik en probeer te minderen/stoppen. Het gebruik van genotsmiddelen neemt vaak toe in moeilijke en stressvolle situaties en veel mensen geloven dat deze middelen dan helpend zijn. Dit is echt onjuist, het zorgt voor meer stress. Je lichaam heeft deze middelen niet nodig en zal er ook niet om vragen. Stoppen of minderen is niet makkelijk, wij kunnen u helpen hiermee als u dat wilt.
Sociale contacten
- Geen een mens kan zonder sociale contacten, het is noodzakelijk om geregeld contact met anderen te hebben. Nu deze tijd vraagt om letterlijk afstand van elkaar te houden is dit voor iedereen een pittige opgave. Gelukkig kunnen wij in het digitale tijdperk een hoop goed maken met onder andere beeldbellen, appen, chatten etc. Al gaat er niets boven direct en intermenselijk contact , voor nu is het toch de vraag om zoveel mogelijk met elkaar en voor elkaar rekening te houden met de richtlijnen. Dan zal het hopelijk snel mogelijk zijn om elkaar weer “echt” te kunnen zien/aanraken.
Seksuele gezondheid
- In deze tijd is het spannend als je (nog) geen vaste partner hebt en toch de behoefte hebt intimiteit en seksualiteit. Het is voor ons moeilijk om hier een passend advies in te geven. Zorg vooral goed voor jezelf als je een onbekende (seks)partner hebt.
- Ook kan het zo zijn dat de zorgen die er zijn (ontstaan) rondom het Coronavirus en de maatregelen die gelden ervoor zorgen dat de zin in seks minder is. Intimiteit en seksualiteit is belangrijk als je een partner hebt. Als er problemen op dit gebied zijn kan een gesprek met uw huisarts hierover helpend zijn. Wij denken graag met u mee om samen de problemen op te lossen.
Mentale gezondheid
- Ons leven staat even volledig op zijn kop, er is veel onduidelijkheid. Misschien zijn onzekerheden of vragen over hoe hiermee om te gaan of maakt u zich zorgen om uw gezondheid of die van uw geliefden. .
- Zorg voor voldoende ontspanning, speel een spelletje, lees een boek, mediteer of zoek een andere manier om even het hoofd leeg te maken.
- Kijk maximaal twee keer per dag naar het journaal als dat onrust brengt. De situatie zal niet veranderen, de manier hoe je ermee omgaat kun je wel veranderen.
- Stel maximaal twee “pieker”momenten in van 15 minuten per dag.
- Maak gebruik van een dankbaarheidsschriftje en schrijf dagelijks vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit geeft het brein een positieve impuls.
- Praten over de gevoelens die u ervaart is erg belangrijk, doe dit met uw partner, een familielid of goede vriend(in). Als dit onvoldoende helpt kunt u altijd bij uw huisarts terecht om samen te kijken wat voor u een goede oplossing zou kunnen zijn.
Samen kunnen wij dit aan, hou vol!
Voor meer tips, informatie en weetjes kunt u op onderstaande link klikken.
https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus