Praktijknieuws – Januari 2023
Beste Patiënt van onze praktijk Namens het hele team van de Waterlelie willen wij u een mooi, goed, gelukkig en gezond 2023 wensen. Ook in 2023 gaan wij ons met de volle 100% inzetten uw zorg zo goed mogelijk te verzorgen. Daar wringt helaas ook direct de schoen. Zoals u waarschijnlijk in het nieuws en…
Landelijke Actiedag Huisartsenzorg op vrijdag 1 juli 2022
Beste Patiënt, We willen “ja” kunnen zeggen tegen u en daarvoor moeten we “nee” zeggen tegen alle oneigenlijke taken die op ons bordje belanden. We hebben in de huisartsenzorg een grens bereikt, we kunnen gaten die elders in de zorg ontstaan niet blijven dichten, genoeg is genoeg! De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk,…
Informatie mijngezondheid.net
Per 1 Juli jl. is er voor alle huisartsen een verplichting vanuit de overheid gekomen om voor alle patiënten boven de 16 jaar het medisch dossier open te stellen voor (online) inzage. Mijn Gezondheid Net is ontwikkeld door het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) waar wij mee werken en waar wij al ruim 20 jaar uw…
Op vakantie naar het buitenland of toch in Nederland?
De grote vakantie staat weer voor de deur en veel mensen hebben zich verheugd om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Of u nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, let er aub op dat de Corona-maatregelen nog overal gelden. Informeer goed bij de juiste instanties, waaronder (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen) wat de richtlijnen…
Nieuw: Online video-consult
De Corona crisis heeft ervoor gezorgd dat wij versneld over zijn gegaan op online videoconsulten. Dit houdt in dat u nu vanuit huis via een beveiligde lijn een consult met uw huisarts/behandelaar kunt hebben waarbij u elkaar kunt zien en spreken via de pc/laptop/tablet of smartphone. Voor een online consult wordt ongeveer dezelfde tijd gebruikt…
Wat is pijn onderin de rug?
Pijn onderin de rug komt veel voor. U kunt het plotseling krijgen of meer geleidelijk. Vaak is het een zeurende pijn. De pijn kan ook zeer hevig zijn. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak (veel) meer pijn. Soms lukt bewegen bijna niet door de pijn. Als u stil heeft gezeten, kan uw rug stijf aanvoelen. Soms straalt de pijn…
Moedervlekken, wanneer wel naar de huisarts?
Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Moedervlekken kunnen vlak zijn, bol, hobbelig, rond, ovaal of rafelig. Bij ‘normale’ moedervlekken zijn de vorm en de kleur regelmatig. Heeft u veel kleine, gelijkvormige, vlakke, bruine vlekjes op neus, wangen en rug? Dat zijn dan meestal sproeten. Heeft u vlakke, bruine, regelmatige vlekken in…
Minimaal twee uur per week in de natuur maakt je mentaal gezonder
Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. De wetenschap bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Een nieuw onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie laat zien dat ruim de helft van de Nederlanders van plan is vaker de natuur in te gaan voor hun gezondheid.…
Dokter, ik denk dat ik … heb!
Veel mensen zoeken op het internet naar verklaringen voor hun medische klachten. Er zijn veel sites te vinden die medische informatie aanbieden. Uit onderzoek blijkt dat men vooral zoekt op symptomen en de enorme hoeveelheid (enge) informatie die er tevoorschijn komt, kan daardoor erg verwarrend en beangstigend zijn. Dit heeft soms negatieve gevolgen waardoor iemand…
Bent u al bekend met onze Praktijk Ondersteuner GGZ?
Zit u niet goed in uw vel, heeft u klachten die uw dagelijks leven beïnvloeden? Komt u hier alleen of met hulp van uw omgeving niet goed uit? De praktijkondersteuner GGZ is dan een waardevol aanspreekpunt. De psychologische zorg voor zowel jeugd en volwassenen wordt verzorgd door de Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheid Zorg (POH-GGZ). Zij zijn gespecialiseerd…
Geweld en Agressie in de praktijk
Een aantal maanden geleden is er een onderzoek geweest naar agressie en geweld richting doktersassistenten. Het is jammer te moeten constateren dat veel doktersassistenten regelmatig te maken hebben met verbaal geweld en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld. Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en op huisartsenposten voelen zich angstig, boos en regelmatig onveilig terwijl zij hun…
Mazelen, Hoe, wat, waar en waarom
Gezien de recente uitbraak van Mazelen in een aantal Europese landen, waaronder ook Nederland hieronder gerichte en duidelijke informatie over de Mazelen, bescherming en preventie. Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.…
Stress als oorzaak van lichamelijke pijn
Stress zorgt niet alleen voor een disbalans in lichaam en geest, het komt vaak ook voort uit een disbalans in lichaam en geest. En dan kun je met nekpijn wel naar de fysio, maar als de oorzaak stress is, los je de stress en dus ook je nekklachten niet op. Weten dat je lijf en…
Hooikoorts
Wie last heeft van dikke, tranende ogen en een loopneus in de winter denkt automatisch aan een verkoudheid. Maar wist je dat dit ook hooikoorts kan zijn? Door de opwarming van de aarde barst hooikoorts steeds vaker in het koude seizoen los. De kans dat je rond de feestdagen dus alweer aan het snotteren bent,…
Het RS virus
Dit is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor. Het veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Te vroeg geboren…